2015. március 1., vasárnap

Somlói galuska


Hozzávalók

Tésztához
9 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
6 dkg darált dió
1,5 dkg kakaópor

Puncsléhez
25 dkg cukor
3,5 dl víz
1,5 dl sütőrum
fél vaníliarúd
narancs- és citromhéj

Sárga krémhez
fél liter tej
4 tojás
4 dkg liszt
3 ek cukor
vanília
zselatin


Töltelék
darált dió
mazsola
baracklekvár
kakaópor

Csokiöntet
30 dkg cukor
3 dkg kakaópor
1,5 dl víz
1 dl rum

tejszínhab

Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgákat, majd a cukrot és a lisztet is. 3 részre osztjuk, az egyikhez a kakaót, a másikhoz a diót keverjük hozzá. Sütőpapírral kibélelt tepsiben (mindet ugyanabban), külön-külön megsütjük (180 fok, kb 10 perc)...rácson hagyjuk őket kihűlni.
  2. Elkészítjük a puncslét. Ehhez a hozzávalókat egy lábasba tesszük és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A sárga krémhez kézi habverővel elkeverjük a tojásokat, majd a cukorral, a vaníliával és a liszttel is simára keverjük (kézi robotgéppel egyszerűbb). Hozzáadjuk a tejet és lassú tűzön kézi habverővel folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Tűzről levéve hozzákeverjük a zselatint.
  4. Összekeverjük a csokiöntet hozzávalóit, felforraljuk és lehűtjük.
  5. Összeállítás: a tepsibe, amiben sütöttük a piskótákat, beletesszük az egyiket (a sorrend mindegy, nekem a diós volt alul, majd a kakaós végül a sima), meglocsoljuk a puncslé harmadával. Rákenjük a sárga krém felét, megszórjuk darált dióval és mazsolával, rátesszük a másik piskótát, megismételjük az előzőeket. Az egész végén rátesszük a harmadik piskótalapot, megkenjük a baracklekvárral és meghintjük kakaóporral. Hűtőbe tesszük és legalább 1 napot pihentetjük.
  6. Tálalásnál kanállal tányérra szaggatjuk a tésztát, leöntjük a csokiöntettel és a tetején tejszínhabbal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése