2016. január 3., vasárnap

Vaslábasban sült, sokmagvas kenyér


Hozzávalók

40 dkg kenyérliszt
3 dl víz
1 dkg élesztő

60 dkg liszt
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz
magkeverék

Elkészítés:
  1. A 40 dkg lisztből a 3 dl vízzel és az 1 deka élesztővel előző este elkészítjük a tésztát. Egy fakanállal simán összekeverhető. Letakarjuk a tálat és a konyhapulton hagyjuk éjszakára
  2. Másnap reggel hozzáadjuk  a többi hozzávalót és jó alaposan megdagasztjuk
  3. 40 percet kelesztjük. Ekkor átgyúrjuk. Sokkal finomabb lesz a belseje, ha ezen a ponton nem csak simán átgyúrjuk, hanem hajtogatunk is párat rajta. Újabb 40 percet kelesztjük.
  4. Amikor szépen megkelt, megformázzuk a veknit. Ehhez a tésztát lisztezett felületre tesszük, a kezünkkel kör formájúra nyomkodjuk. Két oldalt picit behajtjuk, majd a tetejét még egy kicsit, hogy háromszög formát kapjunk. A keskenyebbik végétől elkezdjük "feltekerni" úgy, hogy minden egyes hajtás után lenyomjuk (sokkal egyszerűbb, mint hangzik). Ügyeljünk rá, hogy a szélei ne legyenek szélesebbek, mint a még fel nem tekert darab. Amikor kész, akkor vaslábasba tesszük (én sütőpapírt tettem alá, de nem volt jó ötlet, legközelebb kikenem pici zsírral.  Tetejét éles pengével kereszt alakban bevágjuk, letakarjuk egy konyharuhával és további 15-20 percet kelesztjük. Ez idő alatt előmelegítjük a sütőt 240 fokra. Közvetlenül mielőtt betennénk a sütőbe permetezzük le a kenyeret. A sütő aljába egy tepsibe is tettem vizet.Kb 40-45 percet sült az enyém alsó-felső sütéssel
  5. Amikor szép barnára sült, kivesszük a lábasból és rácsra tesszük hűlni. Amíg forró újra permetezzük be vízzel. Szép cserepes lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése