2015. március 24., kedd

Almás pite máshogyan

Tavasszal, amikor még nincsenek új termésű gyümölcsök, ilyenkor szokás felhasználni a tavalyi termésből maradtakat. Nem sok gyümölcs bírja a tárolást olyan sokáig, mint az alma. Ennek a már nem túl friss, de még bőven használható télire elspájzolt almának az egyik népszerű felhasználási módja az almás pite. Ez a recept azonban nem a hagyományos fajtája, aminél kicsavarjuk az almából a levet és azt megisszuk, hanem a lé is belekerül a pitébe egy nagyon egyszerű trükkel.....
Illéskrisz meggyes pitéje nyomán.....

Hozzávalók
40 dkg liszt
fél sütőpor
2 tojás sárgája
2 ek cukor
csipet só
25 dkg vaj
2 dl tejföl

2 kg alma
cukor
fahéj
1 csomag vaníliás puding

darált keksz

1 tojás sárgája

Elkészítés:
  1. Az almákat megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal ízlés szerint. A cukorra nem lehet mennyiséget mondani, mert függ attól is, hogy milyen fajtájú almát használunk. Hagyjuk állni, amíg levet enged. Kezünkkel kicsavarjuk a levet az almából, az almát félre tesszük, a léből pedig fél liternyivel a pudingporral "pudinggot" főzünk. Extra cukor nem kell hozzá.(nekem majdnem 1 liter lé lett, így 2 pudingport főztem bele, egy részét csak úgy kanállal megettük)....Mikor elkészült visszakeverjük bele a reszelt almát. (így már nem kell főzni)
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 cipóra osztjuk. 
  3. Tepsit kivajazunk, lisztezünk, kinyújtjuk az első lapot, beletesszük a tepsibe, megszórjuk a darált keksszel, rásimítjuk az almát. Kinyújtjuk a másik lapot is és rátesszük a tetejére (úgy tudjuk könnyen felemelni a kinyújtott lapot, ha feltekerjük a sodrófára lazán) Egy villával megszúrkáljuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Tetejét lekenjük tojássárgájával ás előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Egészen megkívántam , lehet hogy kipróbálom a héten!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :-) elő-blogkóstoló? :-D

      Törlés